Vas zanima, kako je cuvée TreBello 2015 ocenil sommelier?

matejoO vinu

Preden-zacnemo
»Vsak berač svojo malho hvali,« pravi star pregovor, ki seveda velja tudi za vino. Redki so namreč vinarji, ki bi svojemu vinu rekli »kislica« ali kaj podobnega, še posebej, če je letnik na splošno dober. Če je leto slabo in nobeno vino ni kaj prida, so vsi na istem, a celo v takih letih se najde kdo, ki mu je kljub vsesplošnemu razočaranju nad letino določeno vino všeč. To, ali je neko vino dobro ali ne, je namreč predvsem stvar okusa vsakega posameznika.

Cuvée TreBello 2015 skozi oči strokovnjaka

Odkar je TreBello v steklenicah, ga je pilo že veliko ljudi in vsi so nad njim navdušeni. A ker ni nihče od njih res pravi strokovnjak, smo ga poiskali. Gregor Kren je sommelier, ki je za TreBello slišal šele pred kratkim, a si je vseeno vzel čas ter se posvetil cuvéeju iz treh vin treh vipavskih vinarjev. V cuvéeju smo združili avtohtoni zelen (vina Krapež), mu dodali slovensko rebulo (vina Miška), na koncu pa še »svetovni« chardonnay (vina Lepa Vida). Zgodba, ki ji skoraj ni para, se je za enkratno izkazala tudi v steklenici in kozarcu. Vino je po mnenju Gregorja Krena odlična izbira za vsako priložnost, je mlado, je iskrivo, a ni zahtevno. V njem boste lahko našli vonj po limoni, grenivki in grozdju ter svežino zelenega jabolka, cvetico po beli breskvi in zaznave zelene paprike, trave ter celo šparglja. Zaradi vsega naštetega je vino na moč zanimivo, v njem pa lahko uživate tudi kakšen dan kasneje. Če ga namreč ne uspete popiti takoj, vas bo brez težav počakal kakšen dan ali dva.

Ribe, rižote in vipavski »šalam«

Cuvée TreBello lahko pijete samostojno, odlično pa se seveda poda tudi k hrani. Gregor ga priporoča k lahkim rižotam, ribjim jedem in piščancu z zelenjavo, ki ju spečete na žaru. Prav poseben večer pa si lahko pričarate, če pripravite nekaj sira, povabite svoje prijatelje, odprete steklenico TreBella ali dve in skupaj narežete en vipavski »šalam«. Bolje se skoraj ne da.

Vas mika o tem, kako je cuvée TreBello 2015 ocenil sommelier Gregor Kren, izvedeti več? Vnesite nekaj podatkov in prenesite njegovo oceno vina, ki so ga v enkratni zgodbi skupaj ustvarili trije vrhunski vipavski vinarji.