Kombiniranje hrane in vina, 1. del

matejoKulinarika

ABC kombiniranja_1 1200x800

Začnimo s pregovorom, ki o vinu in hrani veliko pove: »Hrana je za želodec, vino pa za dušo.« Ko vstopite v vinski svet in začnete spoznavati različna vina, kmalu spoznate, da sta hrana in vino neločljivo povezana. K vsaki jedi je treba izbrati ustrezno vino, zato zahteva kombiniranje vina s hrano veliko znanja in izkušenj. Če kombinacija spodleti, sta lahko še tako dobra hrana in odlično vino povsem razvrednotena, v nasprotnem primeru pa dobimo vrhunsko kulinarično doživetje, ki navduši najbolj zahtevne sladokusce.

Hrana k vinu ali vino k hrani?

Kombiniranje hrane in vina lahko poteka na dva načina. V Sloveniji v gostilnah in restavracijah običajno najprej izberete hrano, nato pa skušate k izbranim jedem najti ustrezno vino. To je posledica tega, da ima skoraj vedno glavno besedo hrana, vino pa igra stransko vlogo. Drugačen način kombiniranja velja na degustacijah in podobnih priložnostih, kjer je v ospredju vino, ki mu sledijo vinu prilagojene jedi. Odlično rešitev imajo nedvomno v nekaterih restavracijah, kjer njihovim specialitetam sommelier poišče najboljšo vinsko spremljavo, to kombinacijo pa vam natakar ob naročilu tudi priporoči. Pri tem se pokaže še ena pomembna razlika – raznovrstnost.

Koliko različnih vin k obroku?

Raznovrstnost pomeni, da vam pri obroku, sestavljenem iz več jedi, ponudijo tudi več različnih vin, ki se z jedmi najbolje ujemajo. To pomeni eno vino pri predjedi, drugo pri prvi glavni jedi, pa spet tretje vino pri drugi glavni jedi in tako naprej. Morda se ta način zdi snobovski in vzvišen, a ko boste enkrat doživeli pravo gurmansko eksplozijo vrhunsko dopolnjenih okusov vina in hrane, boste spremenili svoje mišljenje. Vina načeloma ne postrežete le k juhi, za vsako drugo jed pa lahko najdete ustrezno vino. Uživanje v več različnih vinih pri enem obroku je po večini možno le v restavracijah, doma pa si boste pri kosilu odprli samo eno steklenico, saj ena družina težko spije več steklenic naenkrat. Takih kosil najverjetneje ne boste pripravljali vsak dan, odprte steklenice vina pa je treba čim prej popiti.

Priredite vinski večer in uživajte v vinu

Če imate v svoji kleti ali shrambi zanimivo zbirko vin in ste jih pripravljeni deliti s prijatelji, lahko priredite vinski večer. Glede na izbrana vina oblikujte bolj ali manj zahteven jedilnik, čigar jedi se bodo lepo ujemale z vini. Tako boste lahko uživali v vinu in hrani ter se držali pravila o različnih vinih, postreženih k različni hrani, kar je obenem tudi znak spoštovanja do gostov.

Pri tem morate paziti na še eno zelo pomembno stvar – pravilen vrstni red postreženih vin. Vedno začnite z najlažjim ali najmlajšim vinom, ki ima najbolj enostavno vinsko aromo. Vsako naslednje vino naj bo izrazitejše, polnejše in bolj bogato. Na vinskem večeru lahko predstavite le bela ali le rdeča vina, seveda pa lahko postrežete več različnih vin vseh štirih barv, vendar morate pri tem pazljivo ujeti zaporedje, da pričarate stopnjevanje okusov in zagotovite občutek popolnosti.

Kombiniranje vina in hrane

Kombiniranje vina k hrani je prava mala znanost, zato si bomo v prihodnjih zapisih pogledali nekaj osnovnih pravil in najpogostejših napak, ki jih nikakor ne smete narediti. Čeprav tudi v vinskem svetu včasih velja, da so pravila postavljena, da se kršijo, vseeno obstajajo določene zapovedi, mimo katerih ne smete. Sladke, slane in začinjene jedi, ribe, temno in svetlo meso, siri, sladice in sadje ponujajo veliko različnih kombinacij z vini, ki lahko jedi naredijo popolne, seveda pa se napake pri izbiri vina lahko hitro spremenijo v popolno polomijo.

Ostanite z nami in v prihodnjih zapisih preberite, kako pričarati stopnjevanje okusov ter zagotoviti popolno harmonijo vina in hrane.