Ooo, ocvirkov namaz. Pa oOo za zraven!

matejoKulinarika

Ocvirkov namaz 1200x800

To, da je h kozarcu vina treba postreči tudi vodo in prigrizek, zdaj že vemo. Običajno postrežemo kruh, sir, suhe mesnine in podobno, včasih pa si lahko privoščimo tudi kaj bolj posebnega. Seveda moramo izbrani prigrizek postreči skupaj z ustreznim vinom, da se okusi lepo dopolnjujejo in nobena stran ne prevlada preveč.

gluhi-struklji

Na enem od obiskov pri Matiji smo imeli priložnost poskusiti njihovo vino oOo, zraven pa so nam postregli z ocvirkovim namazom. Preden dvignete obrvi, naj vam povemo, da je bila kombinacija naravnost odlična. Če vam je doma ostalo kaj ocvirkov od zimskih kolin in ne veste, kaj bi z njimi, imamo za vas odlično idejo! Kupite steklenico ali dve vina oOo, lotite se priprave namaza in povabite nekaj prijateljev. Zagotavljamo vam, večer bo enkraten!

Ni vsaka industrijska pašteta namaz, kakršnega si želimo ob dobrem vinu, zato se moramo sestavinam in pripravi pozorno posvetiti. Za ocvirkov namaz potrebujemo:

  • ½ kg ocvirkov,
  • 2 srednje veliki čebuli,
  • 3 do 5 strokov česna,
  • sol, poper,
  • gorčico,
  • mast (po želji),
  • kapre s pecljem.

Priprava je precej preprosta, saj je treba sestavine le dobro zmešati. Svetujemo vam, da pri prvi pripravi namaza s postopnim dodajanjem čebule, česna, gorčice in masti poiščete tiste količine, ki vam bodo prinesle želeni okus. Če niste navdušeni nad mastjo, je ne boste dali zraven, če niste ljubitelji česna, ga dodajte le tri stroke namesto petih, za malce bolj pikanten namaz pa izberite pikantno gorčico.

Pripravljen namaz namažemo na kruhke in nanje položimo še kapro s pecljem. Namaz lahko postrežemo tudi s popečenimi kosi kruha, na katere si ocvirkov namaz vsak maže sam, kapre pa je posebej. Po naših izkušnjah bo treba v tem primeru pripraviti nekaj več namaza.

Pridite na pokušino* vin Lepa Vida v Osek, kjer boste slišali zanimive zgodbe iz Vipavske doline in se po želji odpravili na prijeten sprehod do točke s čudovitim razgledom po vsej dolini. Zagotavljamo vam doživetje, ki ga zlepa ne boste pozabili. 

Želim spoznati vina Lepe Vide

 

*Ocvirkov namaz ni del klasične degustacije, recept je le ena od idej, kaj postreči k vinu oOo.