Piknik, o katerem se bo še dolgo govorilo

matejoKulinarika

hamburger
Sezona piknikov in pečenja različnih dobrot na žaru je poleti na vrhuncu, vabila na vrtne zabave pa dežujejo z vseh strani, saj so odlična priložnost za druženje s prijatelji in uživanje v dobri hrani. Če hočete pripraviti piknik, o katerem se bo še dolgo govorilo v presežnikih, se ga morate lotiti nekoliko drugače. Ste pripravljeni domačemu pikniku dodati nekaj svežega vetra in zanimivih kulinarično-vinskih zamisli?

Vzemite si čas in se na piknik dobro pripravite

Najprej se otresite misli na »klasiko« v obliki čevapčičev, pleskavic, ražnjičev, bedrc in vratovine, ki na koncu končajo na mizi v loncu s pokrovko. Iz piknika naredite piknik z veliko začetnico, mu določite jedilnik in vse podrobnosti dobro uskladite. Tako gre:

  • Glavna jed naj bodo vrhunski, doma pripravljeni hamburgerji, če pa bo piknik daljši, mu lahko na koncu dodate še nekaj kosov na žaru pečene in na trakove narezane zorjene govedine oziroma florentincev.
  • Doma specite sveže žemljice oziroma bombetke (s sezamom ali brez).
  • Skrbno izberite zelenjavo, sire in zmešajte primerne omake. Če se sliši zapleteno in preveč »fensi šmensi«, ne skrbite. Te reči vam bodo vzele komaj kaj časa, učinek pa bo noro dober!

Piknik naj bo doživetje

Najverjetneje vaši prijatelji niso vajeni vrtne zabave ali piknika, kjer si ne morejo sami izbirati »malo tega in malo onega«, zato morate ves čas vzdrževati zanimivo vzdušje. Vsak naj sam izbere, kako močno zapečeno meso si želi in si z dodatki sestavi svoj hamburger. Gostom povejte, katera vina ste izbrali in zakaj, dodajte nekaj podatkov o vinarju in zanimivo zgodbo, ki je povezana z vinom. Poskrbite, da bodo tudi hamburgerji lepo sestavljeni in postreženi, vino pa v primernih kozarcih. Lahko je sproščeno, nikakor pa ne sme biti »šlampasto«, prav?

Za piko na »i« izberite še vino

Naslednje presenečenje za vaše goste bo še en odklon od klasike. Namesto pločevink piva jim postrezite z izbranim vinom, ki se bo lepo ujelo s hamburgerji. O tem, katero vino gre h kateremu mesu, smo že pisali, a hamburgerji niso zgolj meso. Gre za zmes mesa, omak, sirov in zelenjave in prav to je čar, ki ga imajo hamburgerji, kajti k različnim hamburgerjem se podajo mnoga različna vina.

Za uvod presenetite goste s šampanjcem. Če želite, lahko dodate tudi različne prigrizke, ampak upoštevajte, da gre za piknik. Že šampanjec bo dvignil obrvi, zato se lahko pašteti iz gosjih jeter, polnjenim gobicam, siru in repkom škampov mirno odrečete.

Sommelierji in chefi vam bodo k hamburgerjem ponudili penine, roséje, bela in rdeča vina. To vam omogoča različne kombinacije, ki jih lahko sestavite za svoje goste. Ponudite belo in rdeče vino, lahko tudi s po dvema vrstama vsakega, več pa ne. Z na žaru pečeno govedino se ujamejo rdeča vina, kot so Krapežev cabernet sauvignon ali merlot, odlična izbira je tudi Miška rdeče. Rosé in chardonnay Lepe Vide ter cuvée TreBello 2015 boste postregli tistim, ki si bodo hamburger obložili z lažjimi sestavinami. Kot smo rekli, ni le meso tisto, ki določa vino, pomembni so tudi dodatki, ki lahko vse skupaj postavijo povsem na glavo.

Če bo kasneje sledil še drugi hod z na žaru pečeno in nato na trakove narezano zorjeno govedino, imejte pripravljena krepkejša rdeča vina. Ta hod je lahko bolj sproščen, najbolje pa je, da si vsak gost na kos kruha naloži nekaj rezin mesa in v drugo roko prime kozarec vina. Saj imate konec koncev piknik, mar ne?

Načrt B – recept za hamburger in vinski nasvet

Verjetno na pikniku ne boste imeli le isto mislečih ljudi, ampak se bo našel tudi kdo, ki se navade ne more znebiti kar tako. Zanj imate lahko za vsak primer na zalogi nekaj mesa v marinadi in pločevinko ali dve piva. Verjemite, dobri prijatelji so vredni več od vaših še tako dobrih idej, zato brez zamer sprejmite njihove navade in okuse. Kdo ve, morda bo že na naslednjem pikniku slika povsem drugačna?

Različne recepte za pripravo mesa, omak, bombetk in hamburgerjev boste našli na svetovnem spletu, le strica Googla povprašajte po receptu za hamburger. Če nimate svojega preizkušenega recepta, jih nekaj preglejte in izberite tistega, ki se vam zdi najbolj okusen. Če ste v dvomih glede vina, pa se lahko obrnete na naše vinarje. Z veseljem vam bodo svetovali.

Opomba: Zavedamo se, da hamburgerji niso najbolj zdrava hrana, a smo prepričani, da doma pripravljeni ne predstavljajo enakega tveganja kot industrijski. Prav tako vam svetujemo zmernost pri uživanju vina. Pa veliko užitkov na pikniku vam želimo!