Ribe na žaru

matejoKulinarika

ribe
Poletje, gradele ali kakšen podoben žar, ribe … Se vam že cedijo sline? Če k tej sliki dodate še steklenico ohlajenega cuvéeja TreBello 2015, je prizor popoln. Čas je, da se lotite peke!

Vino. Najprej postavite vino na hladno. Če imate čas, ga dajte v hladilnik, če pa ne, uporabite zmrzovalnik ali kakšno drugo metodo hlajenja vina. Mimogrede, kozarec hladnega TreBella se odlično prileže tudi že med pripravo in peko rib.

Je riba sveža? Sezonski »strokovnjaki« imajo vedno veliko nasvetov o tem, katere ribe so sveže in katere ne. Naj vam izdamo dalmatinsko skrivnost: tudi če boste ribiče ob šestih zjutraj pričakali na pomolu, ko se vrnejo z nočnega ribolova, ni nujno, da boste kupili sveže ribe. Zato se nikar ne sekirajte preveč, vseeno pa ste lahko pozorni na nekaj »tradicionalnih« znakov:

  • Škrge morajo biti svetlo rdeče, skoraj rožnate. Če so temno rdeče, riba nedvomno ni sveža.
  • Ribo povohajte. Če nima zdravega vonja po morju, ampak zaudarja, boste to takoj zavohali.
  • Oči. Hja, trgovci z ribami so namazani z vsemi žavbami in menda uporabljajo posebne kapljice za bistrost ribjih oči. Kakorkoli, če so oči motne, je riba zagotovo stara.
  • Starikava koža in meso sta prav tako znaka stare ribe. Če v svežo ribo rahlo pritisnete s prstom, nastane vboklina, ki po nekaj sekundah skoraj izgine. Pri stari ribi vboklina ostane.

To je le nekaj znakov, kako prepoznate stare ribe. Najboljše zagotovilo za sveže ribe pa je, če jih vedno kupujete v isti ribarnici. Ko boste postali »domači«, se bo zmanjšala tudi verjetnost, da vam bodo prodali stare ribe.

Priprava rib. Manj je več, trdijo obmorski domačini, najboljša pa je najenostavneje pripravljena riba. Torej, potrebujete navadno in olivno olje, česen, limono, rožmarin in grobo morsko sol. Ribe morajo biti očiščene in oluskane. Nato jih dvakrat ali trikrat poševno zarežite čez vsak bok, v dlan zajemite grobo morsko sol in z njo »pobožajte« ribe po obeh bokih, da nekaj soli ostane tudi v zarezah. V trebuh lahko dodate krhelj limone, strok česna in majhno vejico rožmarina, nato pa ribe pokapajte z nekaj brizgi navadnega olja. Ko so ribe pripravljene, naredite požirek vina.

Temperatura peke. Nežno ribje meso ne mara prevročega žara. Če boste pekli na lesu oljke, trte ali korenine primorskega hrasta, bodo morske ribe dobile še nekaj posebne arome. Ko ves les pogori, ga pograbite skupaj in naredite nekaj centimetrov debelo »posteljico« razbeljenega oglja. Nato počakajte, da se na njej naredi plast pepela, kar je po zagotovilih mojstrov žara znak za najbolj pravo temperaturo za peko rib. Sočasno s pravo temperaturo za peko je spet čas tudi za požirek vina.

Peka rib na žaru. Ne glede na to, na kakšnem žaru boste pekli, ne pretiravajte s časom. Ribe so pečene, ko lahko z lahkoto izvlečete hrbtno plavut. Eni jih obračajo večkrat, eni le enkrat, le na to pazite, da meso ne postane suho. Dobro zapečena koža ribe z žara hudo dobro hrusta, pa rep tudi! Če vam za kožo ni mar, pečene ribe zložite v stekleno posodo ali kaj podobnega, radodarno pobrizgajte z olivnim oljem in za nekaj minut prekrijte z alu folijo. Tako bodo postale sočne in na moč okusne. Medtem ko ribe vpijajo olje, vi popijte požirek vina. Če je bil kozarec v senci, je vino še vedno dovolj hladno.

Še nekaj besed o tržaški omaki. »To ti treba samo, ako je riba stara,*« je nekoč rekel Mijo s Korčule, ko smo ga povprašali po tržaški omaki za k ribam. Če je riba sveža, ni potrebe po prikrivanju okusa s česnom in peteršiljem, kajne? Če pa ste je vajeni in brez nje ne gre, na drobno nasekljajte liste peteršilja in nekaj strokov česna, dodajte malo olivnega olja in grobe morske soli ter nekaj limoninega soka.

Končno, ribe na mizi! Riba na krožniku, kos kruha in kozarec vina je vse, kar potrebujete za odlično kosilo ali večerjo. Seveda lahko dodate še solato, tržaško solato in pesmi dalmatinskih klap, kar bo doživetje le še nadgradilo. Ribe boste slej ko prej pojedli, vina pa nikakor ne sme zmanjkati, zato še pravočasno poskrbite, da bo v hladilniku dovolj ohlajenih steklenic TreBella. Ni lepšega, kot po okusni  večerji posedeti v družbi prijateljev in odličnega vina, se strinjate? Pa dober tek vam želimo. :)

*»To potrebuješ samo v primeru, ko je riba stara.«