Simfonija okusov iz Vrhpolja: lososov namaz in Lapor belo, letnik 2011. Priporočamo!

matejoKulinarika

Lososov namaz 1200x800

Kombinacija vina in različnih namazov se je izkazala za odlično tudi v primeru lososovega namaza in Krapeževega vina Lapor belo, letnik 2011. Čeprav losos ni tipična vipavska riba, se okus namaza iz dimljenega lososa, olivnega olja in masla čudovito ujame s harmoničnim, polnim in dozorelim vinom Lapor belo, letnik 2011. Prijetno toplo, suho in sveže vino elegantno dopolni okus dimljene ribe, svoje pa dodajo tudi rezine domačega kruha.

gluhi-struklji

Priprave lososovega namaza se lahko lotimo z rokami ali pa si pri mešanju sestavin pomagamo z mešalnikom. Pri prvem načinu bo treba za gladek namaz vložiti več energije, a prav kakšen košček lososa sem in tja oziroma nekoliko bolj groba struktura namaza imata svoj čar. Zanimiva je tudi rešitev, pri kateri nekaj koščkov lososa prihranimo ter jih na koncu fino zdrobljene ali nasekljane vmešamo v že pripravljen namaz.

Za namaz potrebujemo:

  • 200 g rezin prekajenega lososa,
  • 3 dag rahlo stopljenega masla,
  • 4 žlice olivnega olja.

Lososa temeljito in na drobno sesekljamo z nožem, nato dodamo maslo in olje ter vse sestavine dobro premešamo in pretlačimo z vilico. Daljši čas tlačenja in mešanja pomeni bolj fino mazav namaz, lahko pa uporabimo palični mešalnik in si prihranimo nekaj časa. V tem primeru je treba paziti na to, da namaz na koncu ni skoraj tekoč, kajti čar doma pripravljenega namaza je prav to, da ni povsem podoben industrijski pašteti.

Namaz najbolj tekne z domačim kruhom, postrežemo pa ga lahko kot predjed ali popoldanski prigrizek na vrtu.

Vsi, ki bi radi poskusili Krapeževa vina, si ogledali njegovo vinsko klet in poskusili domače dobrote, pridite na degustacijo* v Vrhpolje. 

Spoznajte odlična Krapeževa vina

 

*Lososov namaz ni del klasične degustacije, recept je le ena od idej, kaj postreči k vinu Lapor belo, letnik 2011.