Martinovanje na več načinov

Andreja SlosuMartinovanje

Martinovo-nekoliko-drugace

Že imate načrt za letošnje martinovanje? Z rezervacijo večerje v gostilni s klasičnim menijem, na katerem so martinova gos, rdeče zelje, mlinci in vino, seveda ni prav nič narobe, ampak martinovo se da doživeti tudi drugače. Praznik je sicer le 11. novembra, dogodki pa se začnejo že teden dni prej in trajajo še teden pozneje, zato je vinu in dobri hrani namenjenih kar 14 dni. Tu je nekaj namigov, s katerimi boste letošnje martinovanje spremenili v odlično doživetje, ki ga lahko po potrebi tudi večkrat izkusite.

Vrhpolje: od hrama do hrama

Če si želite spoznati več vinarjev naenkrat, obiščite dan odprtih vrat, ki ga v soboto, 5. novembra 2016, prireja Vinarsko turistično društvo Vrhpolje. V sklopu prireditve lahko obiščete šest vrhpoljskih vinskih kleti, na začetku pa morate kupiti zelo uporabno vstopnico – obešanko s kozarcem. Poskusili boste lahko vina vinarjev Nusdorfer, Monvi, Krapež, Nafa, kmetije Žvokelj in kmetije Tomažič. Take vrste spoznavanje vina vam bo nedvomno razširilo obzorja, spoznali boste veliko različnih vinarjev in njihovih načinov ustvarjanja vina, obenem pa okusili tudi slastne lokalne kulinarične specialitete.

Martinovanje pri vinarju v vinski kleti

Ker je martinovo predvsem praznik vina, je praznovanje v vinski kleti pri vinarju edini pravi način. V manjših kleteh vam morda res ne bodo pripravili tako bogate in obilne pojedine, kot bi vam jo v gostilni, a če ste ljubitelj vina, boste nedvomno prišli na svoj račun. Tako martinovanje je obenem tudi odlična priložnost za druženje s prijatelji, v tednu pred in po martinovem pa lahko s skupino prijateljev obiščete več različnih kleti. Vzemite si prosto popoldne, zapeljite se v Vipavsko dolino in si privoščite kulinarični potep.

Obisk vinske kleti v času martinovanja je drugačen od običajne degustacije, predvsem kar se kulinarične spremljave in spremljajočih prireditev tiče, a stik z vinarjem in pokušina vina sta še vedno veliko pristnejša, kot lahko to doživite v gostilni.

Prireditve, posvečene prazniku vina, ki jih ne smete zamuditi

Če se vam ne ljubi iskati posameznih vinarjev, se lahko skupaj z dobro družbo udeležite katere od prireditev, ki jih v tem času ne manjka. Informacije o tem, kje in kdaj lahko počastite vino in spoznate novo mlado vino, vam bodo z veseljem zaupali v turističnih informacijskih centrih, društvih in združenjih, najlažje pa jih boste našli na spletu. Preden vas pot zanese v Vipavsko dolino, kliknite na spletno stran Vinski hrami Vipavske doline, še več različnih informacij pa najdete na straneh TIC Vipava, TIC Ajdovščina in na straneh lokalnih turističnih kulturnih društev. Na tovrstnih prireditvah pričakujte večjo gnečo, po potrebi zamižite na eno oko pri izbiri kozarcev, doživeli pa boste pravo ljudsko vzdušje martinovanja.

Gostilne skrbno izberite

Če boste kljub vsemu za martinovo v gostilni, jo skrbno izberite. Tisti, ki vino vedno pijete s spoštovanjem, se prej pozanimajte, katera vina so pripravili za martinovo pojedino, kdo bo sommelier, bo morda tisti večer vino predstavil vinar in podobno. Če imate nekaj svojih izbranih vinarjev, vam bodo z veseljem povedali, kje bodo stregli njihova vina in kaj vam priporočajo k martinovim jedem. Če ne veste, kaj se splača poskusiti v dneh martinovanja, lahko za nasvet vprašate tudi sommelierja.