Martinovanje

adminMartinovanje

sv-martin

Martinovanje

Martinovo je eden najpomembnejših slovenskih praznikov, povezanih z vinom. V obdobju martinovanja se mošt spremeni v vino, glavni dan pa je 11. november, ko praznujemo god svetega Martina, zavetnika dobre vinske letine. Obdobje martinovanja sega precej daleč nazaj v poganske čase. Jesen je bila čas, ko so ljudje pospravili letino s polj, se zahvalili zanjo bogovom in višjim silam ter jih prosili za obilno letino tudi naslednje leto. Zahvale so bile sestavljene tudi iz daritev v obliki hrane in pijače. To je bil čas poračunov, plačil in poravnave dolgov.

Praznik se je ohranil tudi po prihodu krščanstva in dobil svojega zavetnika, svetega Martina, ki se je v četrtem stoletju rodil v današnjem Szombathelyju. Bil je škof v Toursu, kjer se je posvetil skrbi za reveže, po pripovedi pa se je sprva ob predlogu, da bi ga postavili za škofa, temu skušal izogniti tako, da se je skril. S svojim gaganjem so ga izdale gosi, od tod naj bi izvirala tudi glavna jed martinovanja – pečena gos.

Jedi za martinovo

Martinovo je prepoznavno tudi zaradi jedi, s katerimi se tradicionalno postreže za praznik. Te včasih niso bile strogo določene, bile so le boljše, take, ki jih sicer niso jedli vsak dan. Skozi čas se je kot tipična jed za martinovo ohranila pečena gos ali raca, ob njej pa ne smejo manjkati mlinci in rdeče zelje. Gos, ki jo včasih zamenjajo tudi z raco, je lahko nadevana z različnimi nadevi: od kostanja in jabolk do kutin.

»Martin nar’di iz mošta vin’«
Martinovo je v ljudskem izročilu zapisano tudi v pregovorih in drugih modrostih, ki napovedujejo vreme ali letino. Daleč najbolj znan rek je ta, da »Martin naredi iz mošta vino«, zanimivi pa so tudi drugi:
 • »Za soncem svetega Martina,
  kaj kmalu pride sneg, zmrzlina.
  In če te tudi dobro greje,
  le tri dni babje leto šteje.«
  »Pršu je, pršu sveti Martin,
  on ga je krstil, jest ga bom pil.
  Kume moj dragi, zdaj se napi,
  dugo ga ne boš, zda se navži …«
 • Ako pride na svetega Martina dan sonce na jasnem izza gore, je čez tri dni sneg.
  Sveti Martin oblačen ali meglen, pride zima voljna kakor jesen.
  Če je na svetega Martina dan grdo in oblačno vreme, bo lepa zima; če je pa sončno in toplo, se je kmalu hude zime nadejati.
Martinovanje danes

Martinovo je odlična priložnost za spoznavanje slovenskih vin in uživanje ob dobri hrani in vinu. V nekaterih vaseh vinogradniki odprejo svoje kleti in vabijo na pokušine, živahne so tudi vinske poti. Obiščite jih, poizkusite njihova vina in si privoščite odlično vinsko-gurmansko izkušnjo. Če je martinovo sredi tedna, sta Martinovi nedelji kar dve. Namenite jih okusnemu kosilu s pečeno gosjo, druženju s prijatelji in uživanju ob dobrem vinu.