5 nasvetov o tem, kje in kako kupiti vino

matejoO vinu

Kako-kupujete-vino
Nakupovanje vina je lahko povsem običajen nakup, lahko pa postane projekt, ki zahteva nekaj dni priprav ter veliko časa in denarja, da pridemo do svoje izbrane steklenice. Vsak od izbranih načinov ustreza določeni skupini ljubiteljev vina. Spreminjanje nakupnih navad ljudi, možnosti kupovanja in plačevanja prek spleta ter sodoben način življenja so vplivali tudi na način prodaje oziroma kupovanja vina. Vino vam lahko dostavi dostavna služba, lahko pa se ponj odpravite k vinarju v vinsko klet, odvisno od tega, kako dobro vino poznate, koliko časa imate in katero vino pravzaprav kupujete.

Trgovine in marketi

Običajne živilske trgovine oziroma marketi so včasih ponujali le najbolj običajna vina, danes pa policam s steklenicami vina v velikih supermarketih ni videti konca. Police so razdeljene po vinorodnih deželah ali celo okoliših, poleg domačih pa je na policah tudi veliko vin z drugih delov sveta. Izbira v velikih supermarketih je res pestra, seveda pa v trgovini težko dobite dober nasvet ali dodatna pojasnila o vinih, ki jih še ne poznate. Izjema so posebne predstavitve ali degustacije, ko vinarji ali sommelierji predstavljajo vina, sicer pa ste pri izbiri prepuščeni sami sebi.

Včasih se zgodi, da se vam ponudi priložnost kupiti res dobro in kakovostno vino neznanih vinarjev po ugodni ceni, a taki primeri so dokaj redki. V trgovini boste našli vino v različnih embalažah, kar lahko s pridom izkoristite za zabave, piknike, jadranje in podobno. Seveda pa morate vedeti, da se lahko vina iz tetrapaka ali pločevinastih sodčkov le redko merijo s tistimi, ki so shranjena v steklenicah.

Vinoteke in specializirane prodajalne

V vinotekah je zgodba povsem drugačna. Predvsem v večjih vinotekah je izbira velika, osebje pa je običajno dobro strokovno podkovano in vam zna svetovati. Vinoteke redno prirejajo pokušine vin, na katerih lahko spoznavate isto sorto vina različnih vinarjev, lahko se predstavlja vinorodni okoliš ali pa le en vinar s svojimi različnimi vini. Manjše lokalne vinoteke včasih poleg vin ponujajo tudi druge lokalne specialitete, zato boste pri njih redko kupili le vino. Nekatere vinoteke omogočajo tudi nakup vina po naročilu in za vas poiščejo vino, ki ga želite. Nakup vina v vinoteki je povsem drugačna izkušnja od nakupa v trgovini, saj boste poleg vina domov odnesli tudi veliko novih informacij, zato se boste vanjo radi še večkrat vrnili. Če ima vinoteka svojo spletno stran, se prijavite na njihove elektronske novice ter bodite na tekočem z dogajanjem in novo ponudbo vinoteke.

Vinska klet

Eno najbolj pristnih doživetij nakupa vina boste nedvomno doživeli v vinarjevi vinski kleti. Pristen ambient, informacije iz prve roke in možnost pokušine vina pred nakupom so le tri od glavnih prednosti obiska vinske kleti. Tam boste le redko vino pokušali »na suho«, še posebej, če se prej najavite. Vinar bo namreč zagotovo poskrbel za nekaj pod kotom narezanih suhomesnih dobrot, deležni pa boste še vrste zabavnih anekdot, legend in drugih vinskih zanimivosti. Manjša slabost nakupa vina v vinski kleti, še posebej, če ste tam prvič, je, da nakupa ne boste opravili v desetih minutah. Lahko bi celo rekli, da se to ne spodobi, kajti obiskati vinsko klet in ne dati vinarju možnosti, da vam predstavi svoja vina, je greh. Že pred odhodom od doma vzemite v zakup, da boste morda kupili le eno samo steklenico, a obenem preživeli uro ali dve v dobri družbi ter izvedeli ogromno novega in zanimivega. Ko boste že pri vinarju doma, si lahko ogledate tudi klet in vinograde, naslednjič pa s seboj na degustacijo pripeljete še svoje prijatelje.

Vino na klik – nakup vina prek spleta

Z uporabo sodobnih tehnologij v vinarstvu se je spremenila tudi prodaja vina. Kombinacija spletnih trgovin in storitev dostavnih služb vam omogoča nakup vin z vsega sveta z le nekaj kliki. V spletni vinoteki izberete vino, število steklenic, način plačila in način dostave. Tako lahko kupite vino v Novi Zelandiji, Argentini, ZDA, Južnoafriški republiki, Franciji ali Vipavski dolini.

Pri individualnem nakupu prek spleta morate računati na nekoliko večje stroške dostave oziroma poštnine, kajti steklenice zahtevajo posebno embalažo in ravnanje med potjo. Neredko se zgodi, da so stroški embalaže in dostave večji od dejanske vrednosti vina, poleg tega pa morate biti pozorni tudi na pogoje nakupa. Predvsem dobro preberite, kaj se zgodi v primeru, da se steklenica med potjo razbije ali pa ima vino napako, kot je vonj po zamašku in podobno.

Udobno in hitro je postalo tudi kupovanje slovenskih vin prek spleta, saj je ponudba vedno pestrejša, kupljena vina pa vam dostavijo že v nekaj dneh. Tudi v spletnih vinotekah se lahko naročite na njihove novice, poleg tega pa vam bodo z veseljem svetovali in pripravili vašemu okusu prilagojen izbor.

Dražbe vina

Dražbe vin so namenjene strokovnjakom in zbirateljem, ki v redkih steklenicah ali izjemnih letnikih vidijo predvsem naložbo. Za udeležbo na tovrstnih dražbah potrebujete ogromno znanja in izkušenj, predvsem pa veliko denarja. Če si privoščite tako steklenico, morate imeti pripravljen še primeren prostor za hrambo, čeprav kupci take steklenice le redko tudi dejansko odprejo in vino popijejo.