Kako odstraniti madeže rdečega vina?

Andreja SlosuO vinu

Madezi-rdecega-vina-1200x800
Madeži rdečega vina so postali pravi kultni spremljevalci uživanja vina. Vsi vemo zanje, vsi smo pri odpiranju steklenic, natakanju, nazdravljanju in pitju rdečega vina zelo previdni, pa vendar se je že skoraj vsakemu od nas primerilo, da se je z njim polil. Ker se jim torej ne da izogniti, si oglejmo nekaj načinov odstranjevanja madežev.

Opomba: Uredništvo portala TreBello ne prevzema odgovornosti za morebitne poškodbe tkanin ali predmetov, do katerih bi prišlo pri čiščenju madežev vina z metodami, ki so opisane v zapisu. V zapisu so zbrane različne izkušnje in nasveti ljudi, za strokovno odstranjevanje pa se raje obrnite na za to usposobljene strokovnjake v kemični čistilnici.

Madežem se poskusite izogniti

Preprečiti je bolje kot zdraviti. To ljudsko modrost ste nedvomno že slišali. Madežem rdečega vina se najlažje izognete tako, da ste pri rokovanju s steklenicami in kozarci kar najbolj previdni ter se skušate pravočasno izogniti situacijam in ljudem, ki bi vas lahko polili z vinom. Tu je nekaj priporočil:

 • Kadar stojite, držite poln kozarec trdno v roki.
 • Vsi gibi in obrati s polnim kozarcem v rokah naj bodo počasni, če je treba, zaščitite svoj kozarec z drugo roko.
 • Ko vam vino točijo v kozarec, ga držite nekoliko stran od telesa in oblačil.
 • Poln kozarec odložite proč od roba mize.
 • Ves čas spremljajte dogajanje okrog sebe in se po potrebi odmaknite od preveč živahnega dogajanja.
 • Bodite pozorni na ljudi, ki po obnašanju sodeč izgubljajo nadzor nad svojimi gibi, a imajo še vedno v rokah kozarec vina.
 • Ne plešite in ne sprehajajte se s polnim kozarcem vina.
 • Tudi na domači mizi naj ima steklenica na vratu obroč proti pocejanju oziroma okrog vratu zavezan prtiček.
 • Pri odpiranju steklenice uporabljajte dober odpirač, steklenice pa ne držite med nogama ali ob telesu.

Seveda ni nujno, da boste kljub vsem preventivnim ukrepom ohranili oblačila brezmadežna, saj so za nastanek madežev pogosto zaslužni drugi. Če priložnost ne zahteva svečane obleke, se za vinski večer oblecite v oblačila, ki vam jih ne bo preveč žal v primeru, da bodo polita z vinom. To seveda ni najboljša rešitev, le skrbelo vas bo manj.

Odstranjevanje madežev na 1001 način

Ker so madeži rdečega vina predstavniki klasičnih madežev, je za njihovo odstranjevanje na voljo nešteto različnih načinov. Najpogosteje se omenjajo sol, sodavica oziroma mineralna voda, vroča voda, limona, belo vino, beli alkoholni kis, soda bikarbona, zmrzovalnik, peroksid in podobno. V knjigah z nasveti naših babic ter na spletu lahko najdemo različne načine ter komentarje uporabnikov, ki prisegajo vsak na svoj način odstranjevanja madežev. Večina nasvetov ima nekaj skupnih, zlatih pravil, ki jih je treba upoštevati pri ravnanju z madeži rdečega vina:

 • Madeža se je treba lotiti takoj oziroma čim prej, še preden se posuši.
 • Vino je najbolje popivnati s papirnato brisačo ali drugo pogrešljivo tkanino.
 • Tkanine z madežem ne smete nikoli drgniti.

Domači recepti

Ker je treba čim prej odstraniti vino, ki se še ni vpilo v tkanino, priporočamo, da madež popivnate s papirnato brisačo, nato pa se ga lotite na enega od načinov, ki jih ljudje najpogosteje uporabljajo zoper te madeže:

 • Na svež madež potresena sol učinkovito vsrka vino. Madež najprej popivnajte, nato po njem posujte plast soli. Pustite delovati, potem sol odstranite in oblačilo operite. S preproge je sol najbolj enostavno posesati s sesalcem.
 • Mineralna voda. Veliko ljudi madež takoj izpere z mineralno vodo, nekateri nato nanj posujejo še sol.
 • Soda bikarbona in alkoholni kis. Eni prisegajo na sol, drugi na kis in sodo bikarbono. Tudi v tem primeru je treba madež najprej temeljito popivnati, nato pa posuti s sodo bikarbono. Čez nekaj časa tkanino namočite v belem oziroma alkoholnem kisu in jo nato operite.
 • Detergent, kis in voda. Alkoholni kis je učinkovit tudi skupaj z detergentom in vodo, obstajata pa vsaj dve različici recepta te zmesi. Pri prvem v skodelici mlačne vode raztopite eno čajno žličko detergenta in eno čajno žličko alkoholnega kisa ter z mešanico namočite madež, nato pa tekočino popivnajte s suho krpo. Postopek večkrat ponovite. Drugi način je, da na madež najprej nanesete le vodo z detergentom, šele nato pa madež sperete z raztopino vode in kisa.
 • Vroča voda. Na to metodo prisega tudi sommelier Gregor Kren, vendar se je treba prej prepričati, da vroča voda ne bo poškodovala tkanine. Madež prelijete z vrelo vodo in ga na ta način izperete, ta metoda pa je še posebej učinkovita pri bombažnih prtih.

Posušeni madeži so trdovratnejši

Če se vino na tkanini posuši, boste imeli z odstranjevanjem nekaj več dela, veliko večja pa je tudi verjetnost, da madežev ne boste mogli odstraniti v celoti.

 • Pri starih madežih priporočajo, da tkanino za dan ali dva shranite v zmrzovalnik, kjer naj bi vino kristaliziralo, nato pa se kristaliziran madež preprosto izpere.
 • Naslednja metoda priporoča uporabo pene za britje, ki jo nežno vtrete v madež, pustite delovati in nato operete oblačilo.
 • Vodka naj bi imela prav tako veliko moč odstranjevanja zasušenih madežev rdečega vina. Madež je treba dobro natreti z vodko, popivnati in nato spet natreti. Po nekaj ponovitvah naj bi madež izginil.
 • Soda bikarbona. Madež najprej dobro namočite z vodo, nato pa ga prekrijte z debelo plastjo paste, narejene iz treh delov sode bikarbone in enega dela vode. Pustite delovati kakšno uro, pasto pa medtem nekajkrat popršite z vodo.

Moč industrijske kemije

Nekateri prisegajo na »bio« rešitve in moč domačih čistil, drugi se madežev lotijo s pomočjo industrijske kemije. Na trgu je kar nekaj sredstev za odstranjevanje madežev, nekatera od njih so celo specializirana prav za madeže rdečega vina. Tudi pri teh morate prej dobro prebrati navodila, da s čistilom ne boste poškodovali ali uničili tkanine.

Domača naloga za raziskovalce

Če ste pogosto žrtev madežev rdečega vina in premorete nekaj raziskovalne žilice, naredite zanimiv test. Vzemite nekaj različnih tkanin, ki vam jih ni škoda, in jih umažite z vinom, nato pa se jih lotite z različnimi čistili oziroma metodami čiščenja. Tako boste slej ko prej našli svoj zanesljiv način, kako se spopast