Kako pravilno shraniti odprto steklenico vina?

Andreja SlosuO vinu

Napol-prazna-steklenica-vina
Včasih se zgodi, da steklenice vina ne moremo popiti do konca. Kako vino v njej ohraniti za kakšen dan ali dva? To vprašanje bo še posebej aktualno v prihodnjih dneh, ko bo priložnosti za druženje s prijatelji in ob dobrem vinu več kot običajno.

Kisik, sovražnik odprtih steklenic vina

Vino, ki je v steklenici, zamašeni s plutastim zamaškom, je ves čas v stiku s kisikom, a ta izpostavljenost je veliko manjša kot po tem, ko steklenico odpremo. Takrat se začne proces oksidacije odvijati veliko hitreje, zato je priporočljivo vino čim prej popiti. Obstaja tudi nekaj izjem, pri katerih se cvetica v polnosti razvije kasneje, kakšen dan po večjem stiku z zrakom, a na večino vin kisik ne deluje najbolje.

Da bo vino počakalo kakšen dan ali dva

Najpomembneje je čim bolj omejiti stik vina z zrakom. Steklenico je treba zapreti in shraniti v temen in hladen prostor, kot je recimo hladilnik. Vino bo vseeno nekoliko oksidiralo, a veliko manj, kot če odprto steklenico preprosto pustimo na kuhinjskem pultu. Za zaprtje uporabimo enega od temu namenjenih zamaškov, lahko tudi tistega, s katerim je bila steklenica zamašena. Paziti je treba le na to, da pri tem v vino ne padejo koščki zdrobljene plute ali nečistoče, ki bi se utegnile znajti na zamašku.

Sommelier Gregor Kren priporoča uporabo posebnih zamaškov iz silikona ali gume in vakuumsko črpalko, s katero iz steklenice izčrpamo zrak in ustvarimo podtlak. Vino na ta način ostane sveže dlje časa.

Pravi ljubitelji lahko v steklenico vpihajo tudi enega od zaščitnih plinov, ki izpodrine zrak in s tem tudi kisik. Če niste povsem prepričani o tem, ali je vino na vrhuncu svojega razvoja oziroma se vam zdi škoda, da bi steklenico odprli le za kozarec ali dva zase, lahko uporabite sistem Coravin. Ta omogoča, da s pomočjo posebne igle, ki jo zapičite skozi plutast zamašek, iztočite le želeno količino vina, namesto iztočene tekočine pa v steklenico sočasno vpihate inertni plin argon, ki preprečuje oksidacijo.

Kam so izginili vsi mehurčki?

Pri peninah so bistvo mehurčki, CO2 pa začne izhajati takoj ob odprtju steklenice. Steklenico penine lahko zaprete s posebnim zamaškom, ki bo preprečil prekomerno izhajanje CO2 oziroma mehurčkov, vendar pa ima to smisel le takrat, ko je v steklenici še vsaj polovica penine. Če je penine manj, bo CO2 iz vina prešel v prazen prostor v steklenici, penina pa bo kljub zamašku postala »flat« oziroma povsem brez mehurčkov. Čeprav bi se ob ponovnem odprtju take steklenice še vedno zaslišal pok oziroma »sikanje« izhajajočega CO2, je penina v njej že zdavnaj izgubila svoj čar.

Do več mehurčkov s srebrno žličko v vratu steklenice – urbana legenda, ki (ne) drži?

Nekateri še vedno prisegajo na ohranjanje vina z metodo »Sisi« oziroma z vstavljanjem čajne žličke v vrat steklenice. V teoriji naj bi se okoli srebrne žličke v vratu steklenice ustvaril toplotni most in preprečeval izhajanje CO2. Zrak v vratu se hitreje ohladi, njegova gostota se poveča, s tem pa se zmanjša možnost prehajanja »mehurčkov« in zraka iz steklenice. O tem, ali metoda drži ali ne, je bilo izvedenih že precej poskusov, a dokončnega rezultata še vedno ni. Vseeno sommelierji raje uporabljajo posebne zamaške za penino kot srebrne žličke.

Kako dolgo zdržijo posamezna vina?

Kako dolgo bo zdržalo vino v odprti steklenici, je odvisno od vrste vina, količine vina v steklenici, načina zaprtja steklenice ter načina shranjevanja. A neke splošne smernice vseeno obstajajo.

  • Sveža bela vina lahko počakajo od enega do treh dni, odvisno od količine vina v steklenici. Bela vina, ki so prestala postopek daljše maceracije in staranja v sodu, so zaradi tega dlje časa obstojna tudi po odprtju. Primerno zaprte jih lahko hranimo dlje, vse tja do pet dni, spet odvisno od količine vina v steklenici. Nekatera res izjemna vina so presenetljivo sveža še celo po tednu dni.
  • Rdeča vina zdržijo tudi do pet dni ali več. Bogata rdeča vina, ki so bila dlje časa macerirana in starana v lesenih sodih, med tem časom pogosto še pridobivajo na kakovosti. Za mlajša rdeča (in tudi bela) vina, ki nosijo na etiketi lanski letnik, sommelier priporoča, da jih popijete najkasneje v treh dneh.
  • Penine imejte v hladilniku največ tri dni, spet odvisno od tega, koliko penine je še ostalo v steklenici in kolikokrat ste steklenico v tem času odprli in ponovno zaprli. Vsakič, ko to storite, namreč del CO2 pobegne iz steklenice in če je bilo že na začetku v steklenici manj kot pol penine, bo že naslednji dan ostala skoraj povsem brez mehurčkov.