Najbolj znano mlado vino na svetu – Beaujolais Nouveau

Gregor Kren, WSET Lvl. 3Gregor Kren, O vinu

Beaujolais-Nouveau

Gregor Kren, WSET Lvl. 3

Čeprav je do martinovega še dober mesec dni, ljubitelji vina že kujemo načrte, kje ga bomo preživeli in katere kleti bomo obiskali. Vsi nestrpno pričakujemo prve ocene novega letnika in polni pričakovanj pogledujemo v sode z vini starejših letnikov, ki bodo letos prišla na trg. Veliko je tudi govora o mladem vinu, kjer še posebej izstopa predvsem eno, za nekatere ljubitelje vina edino pravo mlado vino – Beaujolais Nouveau. Ni namreč vsako mlado vino »božule«.

Zakaj je Beaujolais Nouveau nekaj posebnega?

Beaujolais je pokrajina v južni Burgundiji v Franciji, kjer na granitnih tleh zelo dobro uspeva grozdje sorte gamay. Francozi so natančno predpisali postopek pridelave za Beaujolais in v nekaj letih iz tega vina ustvarili pravo specialiteto, ki jo ljubitelji vina vsako leto nestrpno čakajo po vsem svetu. Grozdje predelajo po posebnem postopku delne ali popolne karbonske maceracije. Celo grozdje dajo v velike posode, ki lahko merijo tudi do 30.000 litrov, teža grozdja pa povzroči, da jagode v spodnjem delu posode popokajo. Začne se fermentacija, pri kateri CO2 napolni celo posodo. Temu rečemo delna karbonska maceracija. Če pa v posodo še dodatno vpihajo CO2, ustvarijo pogoje za popolno karbonsko maceracijo, ki je hitrejša in omogoča ustvarjanje različnih stilov Beaujolaisa. S tem pospešijo izločanje aromatičnih snovi iz jagodnih kožic v sok, ne pa tudi tanina. Postopek karbonske maceracije v atmosferi CO2 poteka približno 4 dni, rezultat pa so sadni okusi vina (predvsem se čutijo sladki koren, banane, cimet in podobno). Vino Beaujolais Nouveau je sadno, sveže in pitno, zato tekne veliko ljudem. Priporočeno je, da se ga popije v čim krajšem času oziroma do enega leta, poznamo pa tudi nekaj izjem. Ena takih je Beaujolais Villages, ki lahko zdrži tudi dlje.

Privlačnost 3. novembrskega četrtka minuto čez polnoč

Verjetno Beaujolais Nouveau nikoli ne bi dosegel tolikšne slave in medijske prepoznavnosti, če se Francozi ne bi domislili pravila, da se lahko Beaujolais Nouveau streže in prodaja šele od 3. četrtka v novembru minuto čez polnoč. To je bila predvsem odlična marketinška poteza, ki je iz vina naredila pravo vinsko zvezdo. Vino že prej dostavijo trgovinam in restavracijam po celem svetu, ljudje pa nato nestrpno čakajo na dvanajsto uro, ko lahko poskusijo prvi kozarec mladega vina najnovejšega letnika. Zabijanja pipic v sodčke Beaujolaisa pogosto prerastejo v velike dogodke, na katerih se zberejo lokalni pomembneži, estradniki in drugi obiskovalci družabnih dogodkov.

Slovenska mlada vina

Pred leti so se tudi Slovenci z veseljem pridružili svetovnemu fenomenu čakanja na mlado vino Beaujolais, ki ga spremljajo družabni dogodki, kulinarični večeri in degustacije. Seveda nam ni treba čakati na mlado vino iz Francije, saj ga imamo dovolj tudi v lastnih kleteh. Dr. Julij Nemanič je že pred leti izpostavil nekaj slovenskih mladih vin, ki so naravnost odlična. V okolici Metlike kot taka slovi mlada portugalka, v vipavskem in briškem vinorodnem okolišu pa sta pozno jeseni že nared mlada cabernet sauvignon in merlot.