Naučite se pripraviti najboljše kuhano vino

Andreja SlosuO vinu

kuhano-vino

Kuhano vino je ena najpomembnejših pijač veselega decembra, ne glede na to, kje si ga privoščimo. Pravi greh je, če si decembra ne vzamete prostega večera za sprehod po okrašenem strem mestnem jedru in druženje s prijatelji ob kozarcu kuhanega vina, lahko pa ga pripravimo tudi doma. Za kuhano vino poznamo veliko različnih receptov, že dolgo pa je tudi predmet razprav in ljudskih modrosti o tem, kateri »kuhan’c« je res tisti pravi, kaj vse je treba vinu dodati in koliko je lahko vode v njem, če sploh kaj.

O klinčkih, janežu in drugih začimbah

Kuhano vino, ki vam ga natočijo na novoletnih stojnicah, najverjetneje sploh ni videlo celih klinčkov, cimeta, zvezdastega janeža, stroka vanilije ali muškatnega oreščka, ampak so vinu dodali precej vode, sladkorja ter nekaj vrečk začimbne mešanice za kuhano vino. Tako vino se novoletnemu vzdušju in mrazu sredi mesta odlično poda, kadar pa ga doma pripravljate zase in svoje prijatelje, pa se ga morate lotiti na povsem drug način.

Vinu boste dodali obvezne začimbe cimet, klinčke in zvezdasti janež, ostale pa glede na barvo vina. Rdečemu še kardamom in zrna popra, belemu pa se lepo podata ingver in vanilija. Sladkor je lahko rjav ali bel, lahko pa se odločite tudi za sladek sirup agave. Sadje izboljša okus in doda vinu zanimiv videz. V rdečem vinu naj bodo rezine pomaranče, v belem pa limone ali limete, vendar brez olupka in bele kožice, ki zagrenita okus.

Pravila za kuhano vino

O tem, katero je tisto res pravo kuhano vino, so nekateri pripravljeni razpravljati dolgo v noč. Kaj kmalu se izkaže, da obstaja ogromno receptov in načinov priprave vina, začimb, dodatkov in različnih pravil, zato je težko reči, katera so prava in katera ne.

 • Vode v bistvu ni treba dodajati, če pa že, naj je bo največ četrtina glede na količino vina. Pri vodi so si vsi ljudje bolj kot ne enotni, da je preveč vode v kuhanem vinu prevara, večina receptov svetuje od četrt do pol litra vode na liter vina. Prijateljem menda ne boste vode v vino vlivali, je tako? Če imate dobro vino za »kuhan’ca«, naj bo vode največ dva deci in pol na liter vina.
 • Rdeče ali belo vino? To je predvsem stvar okusa, izbira pa je pomembna predvsem zaradi dodanih začimb in sadja. Rdeča vina naj imajo manj tanina, osnova so lahka rdeča vina. pri belih vinih izberite tista z bolj poudarjeno kislino.
 • Kakovost vina naj bo nekje v zlati sredini. Kuhanje in dodajanje začimb namreč močno spremeni osnovno vino, zato je vrhunskih vin seveda škoda. Po drugi strani pa boste res slabo vino v pitno poslastico lahko spremenili le z veliko dodatki, to pa spet nima smisla, kajne? Izberite vina, ki bi jih pili tudi brez kuhanja in nedvomno bo tudi okus kuhanega vina prvovrsten.
 • Alkohol v vinu. Pri pripravi kuhanega vina je pomembno, da temperatura ne preseže 78,3 °C oziroma vrelišča alkohola. Vretje mora potekati pri nizki temperaturi, od dolžine pa je odvisno, koliko alkohola bo ostalo v vinu.

Ustvarjanje kuhanega vina je umetnost

Preprosti recepti zahtevajo preproste korake. Sestavine vržete v lonec, dobro premešate, segrevate do skorajšnjega vretja ter nato postrežete. Mojstri pa se kuhanja vina lotevajo povsem drugače. Prisegajo na pripravo sirupa, ki mu nato dodajo še preostalo vino. Najprej karmelizirate sladkor, nato mu dodate približno deciliter vina ter klinčke, palčko cimeta in nekaj sadja (po želji). Na majhnem ognju naj se kuha približno pet minut oziroma tako dolgo, da se sladkor raztopi in nastane omamno dišeč sirup. Temu nato dodate preostalo vino, sadje, vodo in zvezdast janež ter segrevate do temperature vrenja alkohola. Če želite biti res natančni, morate uporabiti termometer za kuhanje, ki je pripraven tudi zato, da ohranjate vino primerno vroče za postrežbo. Na koncu lahko vino oplemenitite z nekaj ruma, najbolje belega, medico ali žganjem.

Recept za kuhano vino

Za vse, ki se prvič lotevate kuhanega vina, smo pripravili recept, s katerim boste navdušili prijatelje, zima pa bo veliko bolj okusna in prijetna.

Sestavine:

 • 1 l vina (belega ali rdečega),
 • 0,25 l vode,
 • 200 g rjavega sladkorja,
 • 2 cimetovi palčki,
 • 10 klinčkov,
 • 2 zvezdi zvezdastega janeža,
 • 1 limona (za belo vino) ali 1 pomaranča (za rdeče vino),
 • beli rum.

Priprava:

Pripravo morate prilagoditi vrsti vina, po željah in okusu lahko dodate tudi druge začimbe.

Limono/pomarančo prerežite na pol. Lupino ene polovice drobno naribajte, preostanek sadeža narežite na kolobarje ali krhlje, vanj lahko tudi zapičite klinčke. V lonec nalijte vodo, dodajte sladkor, cimetovo palčko, naribano lupinico in krhlje s klinčki. Zavrite in kuhajte 5 minut, da se sladkor raztopi, nato dodajte vino in zvezdi janeža. Segrevajte skoraj do vretja. Preden vino nalijete v kozarce, ga precedite in mu po želji dodajte nekaj belega ruma. Če vam je všeč, lahko na koncu dodate tudi žličko mletega cimeta, kozarce in vrč z vinom pa okrasite z rezinami limone oziroma pomaranče. Kuhano vino postrezite vroče.