Obvezna oprema za poznavalce vina in sommelierje

Gregor Kren, WSET Lvl. 3Gregor Kren, O vinu

oprema-profi-sommelierjev

O vinskih pripomočkih se je na blogu TreBello že pisalo, tokrat pa si poglejmo tiste, ki so za poznavalce in sommelierje nujni. Na koncu sem dodal še okviren proračun za tiste ljubitelje, ki se z vinom ne ukvarjate poklicno, a si s primernimi pripomočki vseeno želite v vinu uživati na nekoliko višji ravni.

Pripomočki, ki jih morate za to imeti, so:

  • odpirač za plutaste zamaške,
  • kozarci,
  • dekanter oziroma prezračevalna posoda,
  • krpa za poliranje,
  • zamaški za vino z vakuumsko črpalko,
  • zamašek oziroma zapirač za penino.

Za domačo hrambo priporočam tudi hladilno omaro za vino ter hladilno torbo, če se s steklenicami vina kam odpravite.

Sommelierji prisegamo na enostavnost in praktičnost pripomočkov, zato izbiramo tiste, ki so najbolj praktični in nam naše delo čim bolj olajšajo.

Odpirač za plutaste zamaške

Odpirač za plutaste zamaške, ki mu po domače rečemo preprosto odpirač za buteljke, je sommelierjev najboljši prijatelj, zato ga imam vedno pri sebi. Včasih ga potrebujem tudi tam, kjer bi to najmanj pričakoval. Odpirač, ki se vedno izkaže z zanesljivostjo, uporabnostjo in priročnostjo, je dvostopenjski odpirač, ki mu sommelierji rečemo »waiter’s friend«. Poleg tega, da svojo nalogo vedno odlično opravi, je tudi dovolj majhen, da ga lahko brez težav pospravim v žep. Odpiranju steklenic so kos tudi mnogi drugi odpirači, a pri tem niso tako enostavni in priročni za »s seboj vzet’«.

Kozarci

V poplavi različnih kozarcev vseh velikosti in oblik se zdi izbira ustreznega pravi podvig, zato ljubiteljem vina priporočam, da se o izbiri primernega kozarca posvetujejo s prodajalcem v specializirani trgovini ali s strokovnjakom, ki se na kozarce spozna. Osebno vam za prvi nakup priporočam univerzalni kozarec, ki je primeren za širok izbor vin. Dokler ravnanja s kozarci ne boste vešči, se izogibajte kupovanju zelo dragih kozarcev, kajti kar nekaj se jih bo verjetno razbilo. Saj veste, za srečo. Kasneje si boste počasi dokupili sete kozarcev, s katerimi boste pokrili vse vrste vina.

Izkušeni sommelierji imamo približno tako zbirko kozarcev, vi pa lahko začnete z univerzalnim (tretji z leve).

Kozarec ima namreč s svojo obliko ogromen vpliv na okus in doživljanje vina. Oblika kozarca določi, kateri del jezika bo prej prišel v stik z vinom in na ta način izpostavil določen okus oziroma ga boste prej zaznali. Zanimivo je, da sta lahko zaznavi vonja in okusa istega vina povsem različni, če ga pokušate iz dveh različnih kozarcev. To je lahko tudi ena izmed idej za vaš tematski večer. Izberite dve vrsti vina in nekaj različnih kozarcev. Jaz sem si šele po nekaj letih sommelierske poti kupil več različnih kozarcev, trenutno pa uporabljam štiri različne sete oziroma oblike kozarcev.

Dekanter oziroma prezračevalna posoda

Dekantiramo starana vina, kjer je namen dekantiranja ločitev usedlin, »prezračujemo« pa mlada vina, ki nimajo usedline.

Pri staranih vinih so usedline v kozarcu moteče, poleg tega pa lahko pustijo tudi nezaželen priokus. Pri postopku dekantiranja se vino močneje izpostavi zraku oziroma kisiku v zraku. Sommelierji pravimo, da ga s tem prebudimo, ga spodbudimo, da »zadiha« in se pokaže v najboljši kondiciji. Podoben prezračevalni učinek običajno dosežemo s kombinacijo natakanja vina iz steklenice v kozarec in vrtenjem kozarca pred požirkom, pri prezračevanju z uporabo dekanterja pa vino »zbudimo« še hitreje.

Z namenom ločevanja usedlin ali prezračevanja lahko dekantiramo skoraj vsa vina – mlada in starana, bela in rdeča, roséje in včasih celo peneča vina. Ponudba dekanterjev je velika, začetnikom pa priporočam osnovno oziroma klasično obliko. Kasneje si boste omislili tudi kakšno prav posebno obliko, odvisno od tega, katera vam bo bolj všeč oziroma vam bo bolj ustrezala. O tem, zakaj pri dekantiranju uporabljamo svečo, bom pisal v enem od prihodnjih zapisov o dekantiranju.

Krpa za poliranje

Morda se vam zdi, da je krpa za poliranje oziroma polirka nepomemben dodatek, a v vinskem svetu brez nje ne gre. Kozarci za vino morajo biti brezhibno čisti, brez prahu in različnih madežev. Pri polirkah je najbolj pomembno, da se ne navzamejo vonjav, s katerimi bi onesnažili kozarec. Z uporabo močno dišečih čistil lahko povsem uničimo dojemanje vina, okuse in vonjave, zato vam odsvetujem uporabo mehčalcev in agresivnih pralnih sredstev. Polirke naj bodo iz visokokakovostnega bombaža ali mikrofibre, paziti pa morate tudi na to, da polirka na stenah kozarca ne pušča nitk.

Zamaški za vino in vakuumska črpalka

Kadar ne popijemo vsega vina, je treba steklenico zapreti, da počaka do naslednjega dne. Lahko jo zamašimo s plutastim zamaškom, s katerim je bila steklenica originalno zamašena, a včasih to iz različnih razlogov ni možno. Morda se zamaška ne da potisniti v vrat steklenice, morda je slabe kakovosti in se lomi ter drobi, tak način pa je še posebej neustrezen v primeru, ko vemo, da preostanka vina ne bomo mogli popiti takoj naslednji dan. Najboljši način za zapiranje na pol prazne steklenice je uporaba silikonskih zamaškov in vakuumske črpalke, s katero iz steklenice izčrpamo zrak. S tem ustvarimo podtlak in zmanjšamo izpostavljenost vina kisiku. Vino lahko v tako zaprti steklenici, ki je shranjena na primerni temperaturi v hladilni vinski omari ali hladilniku, zdrži tudi dva ali tri dni, odvisno od vina.

Zamašek za penino

Naloga zamaška za penino je zadržati mehurčke v steklenici. CO2 sicer izhaja iz vina, a v veliko manjši meri, zato je uporaba zamaška za penine priporočljiva v primeru, ko cele steklenice penine ne popijemo takoj. Pri tem bi rad poudaril, da je steklenico penine ali šampanjca najbolje popiti takoj oziroma vsaj v istem dnevu, saj boste le tako v mehurčkih zares uživali.

Koliko stane komplet za ljubitelja vina?

Cene vinskih pripomočkov so zelo različne, saj so odvisne od tega, kje kupujete in za katerega proizvajalca se boste odločili. Kot povsod drugod se tudi v vinskem svetu plača znamko, zato sem pripravil nekaj okvirnih cen za pripomočke, ki jih potrebujete za uživanje v vinu. Cene vzemite zgolj kot priporočilo, da ne boste plačali veliko preveč ali premalo.

Kozarci, komplet 6 kosov   18 EUR
Dekanter 26 EUR
Odpirač   6 EUR
Zamašek za penine  6 EUR
Set zamaškov s črpalko  15 EUR
Krpa iz mikrofibre   10 EUR

Kot vidite, boste za osnovni set pripomočkov za ljubitelje vina odšteli okrog 80 EUR. Glede na želje in potrebe lahko temu setu dodate tudi hladilno torbo in vinsko omaro. Kasneje vas čaka še nakup nekaj dodatnih setov kozarcev, dekanterjev posebnih oblik in dodatnih malenkosti, a za začetni komplet vinske opreme je zgoraj našteto povsem dovolj.