Pinela, vzhajajoča zvezda Vipavske doline

matejoO vinu

IMG_2262_png
Avtohtone reči so lahko zelo cenjene, če imajo za seboj dobro zgodbo oziroma lahko ponudijo nekaj, česar drugi ne morejo. Pinelino zgodbo spet obujajo k življenju, pri tem pa je v veliko pomoč odlično vino, ki ga iz te sorte grozdja pridelujejo v Vipavski dolini. Z njo se ukvarja vedno več vinarjev, ki najdejo izziv v ustvarjanju različnih zvrsti iz na videz enostavnega vina. Ste vedeli, da lahko nazdravite tudi s pinelo – penino?

Vino, ki v osnovi ni zahtevno, se lahko z nekaj truda in domišljije vinarja razvije v bogato vino s harmoničnimi in dobro razvitimi aromami, ki trajajo. Pinela je primerna tudi za postopke maceracije, ki prinesejo zanimive rezultate in nam odprejo povsem drug svet pinel.

Pinela ima rada sonce, kar se tal tiče pa ni preveč občutljiva. Pomembno je, da trta ni preobremenjena, saj daje v takih pogojih kakovostna bela vina s prav posebno aromo in srednje visokim ekstraktom. Grozdi so srednje veliki, ovalno podolgovati in močno zbiti. Tudi jagode niso zelo velike, sprva zelenkaste barve in nato rumene, pod tanko kožico pa se skriva precej sladkorja. Grozdje dozori srednje pozno.

Lahko vino se dobro ujame z lahkimi jedmi – od začetnih do glavnih. Testenine in polente, belo meso in drobovina, kot so ledvičke, ribe, pa različni siri in lupinasto sadje. Če se ji vinar bolj posveti, jo lahko na primer postrežemo tudi k telečjemu zrezku z gobami, pinela pa je odlična tudi kot samostojno vino, ob katerem si privoščimo zgolj košček kruha. Pomembno je, da jo postrežemo hladno – njena temperatura naj bo med 10 °C in 14 °C.

Pinela ponudi sveže, sadne vonjave, začutimo lahko tudi vonj po travniškem in belem cvetju, mandljih in lešnikih. Okus je odvisen od stopnje sladkorja, je živahno svež in pester, z mehkobo in polnostjo, ki ostaneta v ustih.

Odlične pinele lahko poskusite pri Miški in Krapežu. Obiščite ju, privoščite si degustacijo in povprašajte po pineli 2015.

Prenesite vinski list pinele