Ustvarite svojo zbirko vin

Gregor Kren, WSET Lvl. 3Gregor Kren, O vinu

Vinska-zbirka
Vsak ljubitelj vina si slej ko prej zaželi, da bi imel svojo zbirko vin. Ne le nekaj steklenic v shrambi, ki jih postreže prijateljem, ampak pravo zbirko, v kateri so steklenice najrazličnejših vin, urejene po določenih kriterijih. Pri ustvarjanju vinske zbirke težko govorimo o pravilih, ker teh preprosto ni. Vseeno obstaja predpogoj za začetek ustvarjanja svoje lastne zbirke vina – poskrbeti morate za primeren prostor. Ker nekaj steklenicam v omari ali v shrambi ne morete reči zbirka, je prvi korak nedvomno primeren prostor, nato pa preprosto sledite svojemu okusu.

Zbirka naj ima rdečo nit. Ali pa tudi ne.

Zbirka vina je odraz okusa, razgledanosti in finančnih zmožnosti lastnika zbirke, čeprav denar oziroma nakupna vrednost nista nujno povezana tudi s kakovostjo vina. Iskanje vin za zbirko je užitek in razburljivo popotovanje skozi vinorodne dežele, kleti in neštete požirke, ki ga lahko ponovno doživimo doma. Že na začetku se sprijaznite s tem, da nihče nima vseh vin, bolje je sprejeti nekaj kompromisov, narediti načrt in se odločiti za rdečo nit svoje vinske zbirke. Če se na začetku vseeno še ne morete odločiti, začnite z bolj »svobodnim« pristopom, kasneje pa boste pogoje za uvrstitev vin v svojo zbirko zaostrili.

  • V zbirki imate lahko vina vseh barv, lahko pa se osredotočite le na bela ali le na rdeča. Nekateri se odločajo tudi za roséje, ki pa niso primerni za daljše staranje, ali oranžna vina, ki so v zadnjih letih postala pravi hit.
  • Čeprav so že slovenski vinski okoliši nadvse pisani in raznovrstni, boste imeli v svoji zbirki najverjetneje tudi nekaj tujih vin. Regijsko raznovrstne zbirke so najbolj zanimive, nič pa ni narobe niti z zbirko, ki sledi vašemu okusu in so zato v njej le vina iz določenih regij.
  • Različne sorte vin zagotavljajo pravo bogastvo in vrednost zbirke, s tem pa je povezana tudi barvna pisanost in regijska raznovrstnost. Vseh vin ne najdemo v vseh regijah, zato je zbirka, ki temelji na najljubših sortah, najbolj zaželena. Vina iste sorte z različnih koncev sveta dobro prikažejo veliko vlogo, ki jo igrata podnebje in prst oziroma »terroir«.
  • Posebne zbirke. Pinele Vipavske doline, »ta pravi« bordojci, merloti, cabernet sauvignoni in podobno so lahko delovna imena zbirk, ki se utegnejo oblikovati v vaši vinski kleti. Priporočamo vina, ki se bolje starajo, seveda pa ni nič narobe, če tako zbirko skupaj z nekaj prijatelji počastite s primerno degustacijo in naredite prostor za novo zbirko. Odločite se lahko tudi za izbranega vinarja in več let zapored zbirate isto vino. Nastane arhiv vertikale letnikov, ki je odlična priložnost za spremljanje razvoja vin in »degustacijo vertikale«.
  • Ljubitelji penin boste nedvomno del polic namenili peninam in šampanjcem, zbirate pa jih lahko po enakem ključu kot vsa ostala vina, torej po regijah, barvi, letnikih in podobno.

Svetovna vina – zbirka za učenje in užitek

Tisti ljubitelji vina, ki se želite ob oblikovanju zbirke tudi učiti in širiti svoja obzorja, se boste lotili zbiranja »klasikov«. Priporočam po nekaj steklenic različnih vrst oziroma sort vina iz svetovno najbolj znanih regij, recimo tri glavne predstavnike najbolj znanih francoskih, italijanskih in španskih regij, nekaj steklenic iz znamenitih vinogradov ZDA, Avstralije in Nove Zelandije, za piko na i pa še nekaj predstavnikov iz Južnoafriške republike, Argentine, Čila in Portugalske, kjer so še posebej zanimiva njihova mirna vina. Običajno je oblikovanje tovrstne zbirke nekoliko dražje ter je odvisno od tega, kje in kako kupujete vino, ter razmer na tržišču. A na koncu boste imeli v svoji kleti enkraten pregled vinskega sveta.

Naj vas vodi okus

Svetujem, da ne glede na to, kaj vas bo vodilo pri oblikovanju vinske zbirke, sledite svojemu okusu. Če je le mogoče, vino kupite šele po tem, ko ste ga poskusili, kajti »na pamet« kupljeno vino, o katerem ne veste skoraj nič, vas lahko čez čas močno razočara. Če nameravate ustvariti široko zbirko z raznovrstnimi vini, bo okus igral še toliko večjo vlogo, saj boste izbirali le vina, ki vašemu okusu najbolj ustrezajo.

Vino je z leti vedno boljše

Star pregovor je lep, a ne drži povsem. Vsa vina namreč niso primerna za staranje in z leti izgubljajo kakovost, zato je priporočljivo zbirko vin razdeliti. V prvem delu naj bodo vina, primerna za staranje, v drugem pa tista, ki let ne prenašajo najbolje. Kasneje bomo pojasnili, zakaj in kako se zbirka obnavlja in spreminja, kar je neposredno povezano prav s sposobnostjo staranja vina. Vsako vino ima namreč življenjsko dobo, najbolje pa ga je popiti na vrhuncu njegove življenjske poti.

Koliko steklenic kupiti in zakaj?

Priporočam, da kupite 6 steklenic vsakega vina, ki ga sklenete uvrstiti v svojo zbirko. Namen tega je, da lahko vino spremljate v njegovem razvoju, kajti vino se s staranjem spreminja, zgolj z eno samo steklenico v zbirki pa temu težko sledite.

Moja praksa je, da vino pred nakupom poskusim. Potem doma običajno v prvih nekaj dneh po nakupu odprem eno steklenico, 5 pa jih gre v zbirko. Glede na vino, ki sem ga kupil, čez leto ali dve odprem naslednjo steklenico in primerjam, kako se razvija. Čez nekaj časa (spet leto ali dve) sledi tretja steklenica in ponovno primerjam, kako mu gre. Na ta način se vino stara, jaz pa zelo dobro vem, kako napreduje, in obenem preprečim, da bi začelo izgubljati svojo kakovost oziroma bi se pokvarilo. Ko ne kaže več znakov dvigovanja kakovosti, s prijatelji preprosto popijemo preostale steklenice.

Seveda vedno ni mogoče kupiti 6 steklenic, za kar je običajno kriva visoka cena, v primeru redkejših vrhunskih vin pa tudi to, da take količine ni na trgu. A to so sladke skrbi tistih ljubiteljev vina, ki imajo res veliko denarja.

Ko kupujete vino, se z vinarjem oziroma vinskim poznavalcem pogovorite o tem, kako dolga je pričakovana življenjska doba določenega vina in se nato skladno s tem odločite, ali ga boste uvrstili v svojo zbirko ali ne.

Kaj še imate in kaj ste že popili?

Z nakupom prvih steklenic za svojo zbirko začnite skrbno beležiti vse kupljene in popite steklenice. Vsako steklenico, ki jo boste kupili, vpišite v svoj arhiv, lahko naredite tudi fotografijo steklenice in etikete. Kasneje boste pri vpisu dodali opombe o tem, kako se je vino staralo, kdaj ste kakšno steklenico popili in kako vam je bilo vino všeč. Čez nekaj let boste imeli dragocen dokument o tem, katera vina so šla skozi vašo zbirko, s kom ste jih popili in katera so vas najbolj navdušila.