TreBello trgatev

Trgatev

Trgatev je za vsakega vinarja pomemben dogodek. Nanj poleg družine povabi tudi prijatelje, včasih celo turiste oziroma ljubitelje svojih vin. Nekoč je bila trgatev večdnevni dogodek, ko so naenkrat potrgali skoraj vse grozdje. Danes pa s pojmom »trgatev« vinarji opisujejo del leta, v katerem se potrgajo posamezne sorte grozdja. Vsaka sorta namreč dozori ob svojem času, zato ji je treba prilagoditi tudi čas trgatve.

Priprave morajo biti temeljite in pravočasne

Pred trgatvijo je treba poskrbeti za več reči:

  • pripraviti opremo za trganje (kadi, zaboji, škarje …),
  • poskrbeti za opremo za grozdje (mlin, stiskalnica, črpalke, razpecljevalnik, sodi, hladilni sistem …),
  • načrtovati potek dela (začetek trganja, kdo bo trgal, kdo bo vozil traktor, kdo bo delal pri stiskalnici …),
  • pripraviti hrano in pijačo za trgače (gospodinja mora z delom začeti že nekaj dni prej).

Če so na trgatvi izkušeni trgači, je z njimi običajno manj dela, če pa je v skupini tudi nekaj novincev, jim je treba najprej razložiti potek dela oziroma določiti »mentorja«, ki jim pomaga pri prvih nekaj grozdih.

Nekoč in danes

Včasih so vinogradniki z več sortami belega ali rdečega grozdja pridelovali »mešano belo« in »mešano rdeče« vino, zato so vse grozdje potrgali naenkrat. Štirideset ali petdeset ljudi je dva dni trgalo od jutra do večera, zato je bila trgatev tudi zelo pomemben družabni dogodek. Danes so trgatve specializirane, prilagajajo pa se zgolj sorti grozdja in vremenu. Grozdje mora biti tehnološko zrelo, z optimalnim razmerjem med kislinami, sladkorji, tanini in ostalimi sestavinami, zato je treba nekaj tednov pred trgatvijo pozorno spremljati parametre. Trgatev je veliko manj družabna, vseeno pa je še vedno zabaven in pomemben dogodek za vinarja in njegove prijatelje.

Vinarske družine s tradicijo imajo še vedno dobro poskrbljeno za stvari, ki na trgatvi ne smejo manjkati. Če je pri vinu na prvem mestu vinar, imajo pri trgatvi vsi najraje gospodinjo, ki poskrbi za obilne malice, okusna kosila in druge dobrote za trgače. Iz domačih sestavin pripravljene tradicionalne jedi so obvezen sestavni del trgatve, biti morajo raznolike, predvsem pa jih mora biti veliko na izbiro. O mesninah, siru, vloženi zelenjavi, jedeh na žlico, domačem kruhu in pecivu gospodinja razmišlja že nekaj dni ali celo tednov pred trgatvijo.

Od trgatve do martinovega

Ko je grozdje stisnjeno, se začne njegova pot proti vinu. Vinar skrbno spremlja potek alkoholnega vrenja, temperaturo mošta in vse drugo dogajanje v sodih. Nato pa pride martinovo. Martinovo je obdobje, ko se mošt spremeni v vino, osrednja dneva pa sta god svetega Martina (11. november) in Martinova nedelja. V letih, ko pade martinovo na sredo, imamo lahko kar dve Martinovi nedelji. Nekateri vinarji imajo navado vse trgače s trgatve povabiti na martinovanje, kar da še dodaten pomen trgatvi in prispeva k povezovanju ljudi. Tudi če pri trgatvi niste pomagali, ste vabljeni na martinovanje pri vinarjih, kjer si boste lahko privoščili okusne dobrote ter vino iz njihovih kleti.