Trgatev pri Krapežu

Vandima v Vrhpolju

Pri Krapežu so trgali grozdje sorte zelen, ki bo letos sestavni del vina TreBello. Pri Krapežu imajo vandimo, kot v Vipavski dolini rečejo trgatvi, raztegnjeno na mesec dni ali več, v tem času pa aktivno trgajo približno deset dni. Prijatelji in sorodniki so že izurjeni trgači, zato trgatev poteka hitro in včasih se morajo na dvorišču zelo podvizati, da zaboje hitro izpraznijo v stiskalnico in jih vrnejo v vinograd. Na vprašanje, kaj zanimivega se dogaja na trgatvah in po njih, pa je izza trt prišel odgovor: »Jaz vedno vozim, zato se mi nič ne dogaja!«

Zabojčki sem, zabojčki tja

Grozdi iz zabojev gredo v razpecljevalnik, od tam pa v stiskalnico. Mošt prečrpajo v sod, zaboje pa takoj sperejo z vodo, saj v njih ostane nekaj grozdnega soka, pa tudi kakšna jagoda se lahko zatakne v zabojčku. Če pridejo bele jagode med rdeče grozde ali nekaj rdečih jagod v stiskalnico z belim grozdjem, bi bil namreč ves trud zaman.

Dve kleti, odlično vino

Po stiskanju mošt ohladijo in iz njega odstranijo usedlino, nato pa ga prečrpajo v sode iz nerjavnega jekla, kjer poteka vrenje. Pogled na nekaj metrov visoke sode je res veličasten, a se težko primerja s pogledom v staro obokano klet, polno lesenih sodov, v katerih zori vino. Saj veste, v sodobnem svetu je klasična romantika nekaj prav posebnega.