Trgatev pri Lepi Vidi

Trgatev v soncu in vetru

Če pri trgatvi ni treba hoditi v breg, je vse lažje. Lepa Vida ima to srečo, da so vinogradi na ravnini, kar obdelavo in tudi trgatev precej poenostavi. Pri Lepi Vidi trgajo domači, pa nekaj sorodnikov in prijateljev. Čeprav so v službah, lahko vsak dobi priložnost, ker se ne trga več »Vipavsko belo«, pač pa je odločitev o trganju posamezne sorte odvisna od več dejavnikov. Tako se trgatev, ki jo opravijo v približno desetih dneh, pogosto zavleče na tri tedne ali cel mesec.

Med trtami

V četrtek je bilo v Oseku vetrovno, a sončno. Idealno vreme za trgatev, so povedali trgači. Grozdi zrelega chardonnaya so hitro polnili zaboje, delo pa je za kratek čas prekinilo kosilo. Medtem ko skupina ljudi trga, drugi pred kletjo poskrbijo, da gre grozdje čim hitreje iz zabojev. V verigi od trte do soda je zadnje ročno delo stresanje grozdja iz zabojčkov v stroj za razpecljevanje, vse kasnejše delo pa opravijo stroji in črpalke.

Prvi dan v kleti

Preden grozdje stisnejo v mošt, grozde razpecljajo. Grozdna kaša gre nato v stiskalnico, iz katere priteče mošt. Pri Lepi Vidi ga takoj ohladijo na 11 °C, dan kasneje odlijejo usedlino in čist mošt pripravijo na vrenje. Dogajanje v vsakem sodu Matija ves čas skrbno spremlja. Mošt je po prvem dnevu odličen za pitje, saj je sladek, odličnega okusa in popolnoma naraven, vseeno pa nas večina čaka na odlično vino, ki bo v nekaj mesecih nastalo iz mošta.