Klimatizirana omara za vino

matejoVinski nasveti

Vinska-omara

Skladiščenje in shranjevanje vina je zelo pomembno, kajti še tako dobro vino ne more dolgo zdržati v neprimernih pogojih. Ko boste začeli resneje razmišljati o tem, da bi si doma ustvarili večjo zalogo oziroma zbirko vin, morate najprej dobro razmisliti o tem, kje in kako boste svoje steklenice shranjevali.

O možnostih shranjevanja vina doma smo že pisali, tokrat pa si poglejmo še rešitev za tiste, ki nimate stare vinske kleti.

Zakaj običajen hladilnik ni primeren za shranjevanje vina?

Sodobno grajene hiše so dobro izolirane, zato razmere v kleteh niso naklonjene shranjevanju vina. Kleti so namreč pretople in zrak presuh, vino pa se v takih razmerah ne počuti dobro. Nekateri se v takih primerih zatečejo k rešitvi v obliki hladilnika za steklenice. Gre za povsem navaden hladilnik, ki ima notranjost sicer prilagojeno steklenicam, vsega ostalega pa ne. Še vedno se trese in vibrira, temperaturo notranjosti pa prilagaja glede na nastavljeno toleranco. To nenehno dviganje in padanje temperature slabo vpliva na vino, saj se njegova prostornina ves čas spreminja. Prav tako je v navadnih hladilnikih zrak presuh, zato niso primerni za daljše skladiščenje vina.

Prava izbira za prave ljubitelje vina

Če želite steklenicam vina dlje časa nuditi dobre pogoje, si omislite klimatizirano omaro za vino. Njene bistvene lastnosti so:

  • Temperatura v omari se skoraj ne spreminja oziroma je njeno nihanje okoli nastavljene vrednosti minimalno (+/- 0,5 °C).
  • Notranjost klimatizirane omare je lahko razdeljena na več klimatskih območij – zgoraj je topleje, spodaj hladneje.
  • V omarah je zrak vedno primerno vlažen, pa tudi vlago se da, tako kot temperaturo, prilagajati.
  • Klimatizirane omare za vino ne vibrirajo.
  • Sodobne klimatizirane omare omogočajo natančno spremljanje pogojev ter vrsto različnih nastavitev, zato imate lahko v isti omari različne vrste vin – od žlahtnih rdečih do penin.
  • Nastavljive police in prilagodljivi notranji elementi omogočajo tudi shranjevanje večjih steklenic, kot so magnum in druge, ki niso v merah klasičnih steklenic.

V omarah lahko steklenice tudi stojijo

V kleteh so steklenice običajno zložene leže, saj velja, da mora biti plutast zamašek ves čas vlažen, da se ne izsuši. Zaradi velikosti ali oblike steklenic pa nekatera vina skladiščimo tudi v pokončnem položaju. To ima v pravih pogojih tudi nekaj prednosti:

  • površina stika med vinom in zrakom je manjša,
  • vino se stara počasneje in ostane dlje časa sveže,
  • manj je možnosti za priokus po zamašku.

Seveda mora biti za skladiščenje steklenic v pokončnem položaju vlažnost v prostoru dovolj velika, da se zamašek ne izsuši (približno 80 %). Klimatizirane omare za vino to omogočajo, zato lahko v njih shranjujete tudi posebne steklenice, ki sicer ne gredo v vsak hladilnik.