Vprašajte sommelierja

Vprašajte sommelierja

Imate vprašanje o vinu, na katerega še niste našli odgovora? Potrebujete nasvet ali mnenje sommelierja?


Dober nasvet je neprecenljiv, enako velja tudi za hiter in strokoven odgovor. Ljubiteljem vina in članom skupnosti TreBello bo z odgovori in nasveti pomagal izkušen strokovnjak, zato si namesto iskanja odgovorov na spletu raje privoščite kozarec cuvéeja TreBello 2015 in uživajte.


V obrazec na desni vpišite svoje podatke in vprašanje, nanj pa vam bo odgovoril sommelier Gregor Kren, WSET Lvl. 3.

Vaš kolega sommelier, Saša Veronik, v enem svojih člankov govori o idealni temperaturi penine blizu 10 °C, vsi ostali pa od 6 °C do 8 °C. Kaj menite vi ? Pa tudi njegovo mnenje o srebrni brozgi iz podpovprečnega malo posladkanega vina (vsak kolikor toliko informiran bralec ve, da gre za Srebrno radgonsko penino) se mi zdi zelo neprimerno, če že ne kaj drugega.
– Janez T., Ljubljana

Idealna temperatura postrežene penine je med 6 °C in 8 °C. Sam zagovarjam ohlajevanje penine na še nekoliko nižjo temperaturo, saj se pri natakanju v kozarec in v času, ki običajno mine od natakanja do prvega požirka, temperatura penine dvigne za eno, dve ali celo več °C, odvisno od zunanje temperature in dolžine zdravice. Zato jo jaz ohladim na približno 4 °C in s tem zagotovim idealno temperaturo za pitje.

Težko komentiram mnenja svojih kolegov, ki jih imajo o posameznih vinih. Jaz se držim pravila, da moramo sommelierji pri vsakem vinu poiskati njegove dobre lastnosti. Seveda je treba včasih izpostaviti tudi pomanjkljivosti, a za neko vino trditi, da je »brozga«, ni v mojem stilu. Vsak od nas ima pač svoj okus in večina ljudi pozna le dve vrsti vina, dobro in slabo. Penina, ki jo omenjate, je ena najbolj prodajanih slovenskih penin, ki je s svojim okusom prepričala ogromno ljudi. Ni vsiljiva, je dovolj sveža in kot taka primerna za različne priložnosti, seveda pa enako kot velja za vsa vina, ne more biti všeč prav vsem.

Zelo uživam pri zmernem pitju vina, a mi vsa, tudi žlahtna, povzročajo nemalo želodčnih težav. Katera vina svetujete želodčnim bolnikom? Hvala in lep pozdrav.
– Anton K., Slovenska Bistrica

Za rešitev želodčnih težav zaradi vina bi morali najprej najti vzrok teh težav. Morda so zanje krive kisline, lahko pa težave povzroča žveplo, ki ga je nekoliko več predvsem v polsuhih, polsladkih in sladkih vinih.

Poskusite z organskimi vini, ki imajo na nalepki logotip z zelenim listom, oziroma z vini, ki vsebujejo čim manj »kemije«. V trgovinah lahko to razberete z etikete (logo zelenega lista), seveda pa lahko povprašate tudi vinarja. Naravna pridelava grozdja z manj pesticidi in drugimi pripravki ter kasneje tudi čim manj poseganja v vino v sodih zmanjša možnost želodčnih težav, če težava sploh je v vinu, seveda.

Povprašajte svetovalca v vinoteki ali vinarja v kleti, katera vina so naravna in katera vam priporoča, če predvsem kisline ne prenašate najbolje. Nato si privoščite degustacijo različnih vin, ki jih smatrate za primerna in sčasoma boste našli izbor, ki bo prijazen do vašega želodca.

Pozdravljeni! Zanima me, kako dolgo je uporabna penina, ki je originalno zaprta. Shranjena je bila v temnem prostoru. Ena je penina, druga pa je steklenica Golden Pearls. Hvala.
– Lucija L., Nova vas

Penine lahko hranimo različno dolgo. Čas hrambe je odvisen od tega, kako kakovostne so in s tem primerne za staranje. Šampanjci, ki jih imenujemo prestižni cuvéeji, zdržijo tudi nekaj desetletij, večina ostalih penin pa ne dosega kakovosti, primerne za staranje.

Za slovenske penine priporočam, da jih spijete v dveh ali treh letih, enako velja tudi za večino drugih penin na svetu. Seveda zna tudi nekaj slovenskih vinarjev ustvariti penine, ki pri pravilni hrambi zdržijo kar nekaj let in staranje zelo dobro prenašajo.

Domnevam, da je vaša steklenica Golden Pearls pridelana po klasični metodi in prihaja iz Nemčije. Če je tako, je glavna sorta te penine riesling, pri kateri se nemški ponos z leti izkaže tudi pri staranju, vseeno pa je ne gre hraniti dlje kot štiri ali pet let.

Lahko pa oznaka Golden Pearls pomeni le to, da so v penini zlati lističi. V tem primeru je penino najbolje čim prej popiti, saj ni namenjena daljšemu staranju. Predlagam, da mi pošljete fotografijo obeh etiket, s katerih bom lahko razbral več podatkov in vam glede vaše penine posredoval natančnejši odgovor.

Pozdravljeni, sem bolj ali manj velik nepoznavalec vin in bi si želel izvedeti več o vinih. Ker rad berem, me zanima, katero literaturo oziroma knjigo bi mi priporočili za začetek. Hvala in lep pozdrav.
– Željko V., Ljubljana

Začetnikom, pa tudi poznavalcem, lahko priporočim knjigo Wine Folly. Poleg angleške je na trgu tudi slovenska izdaja – Nori na vino: temeljna knjiga o vinu. Naprodaj je v različnih knjigarnah, pa tudi na spletu. V njej so lepo in razumljivo razložene sorte, arome in vse ostalo, kar potrebujete na začetku spoznavanja vina.

Resnejšim in zahtevnejšim ljubiteljem ter poznavalcem vina priporočam knjigi World Atlas of Wine ter Oxford Companion To Wine.

Veliko zanimivega o vinu boste izvedeli tudi na spletu. Prednost spletnih portalov je, da se lahko naročite na njihove novice oziroma newsletter ter ste nato redno obveščeni o novostih in zanimivostih iz vinskega sveta. Med zanimivimi portali so Wine Folly, Wine Intro, Wine Enthusiasts in še mnogi drugi.

Če vas vino res zanima, priporočam vpis na uvodni tečaj WSET in nato WSET 2, kjer boste dobili veliko koristnega čtiva. Jaz literaturo s teh tečajev še danes pogosto prelistam.

Kje se naroči in kdo lahko kupi “kovček arom” za senzorično oceno vina?
– Natalija A., Bizeljsko

Kovček oziroma komplet arom lahko kupi vsak, ki si želi podrobneje spoznati vino in nadgraditi svoje znanje o vinu. Na trgu obstaja več različnih kompletov, najbolj znana pa sta Le Nez du Vin in Aromaster. Najlažje boste do njih prišli z naročilom prek spleta, na obeh spletnih straneh pa ponujajo še vrsto drugih arom in izdelkov za ostrenje čutov. Za več informacij obiščite spletni strani Le Nez du Vin in Aromaster.