Kaj dogaja v Vipavski dolini?

matejoZgodbe iz soda

zapis-sept

Tja, kjer so »fejst« ljudje in se kaj zanimivega dogaja, se ljudje radi vračamo, pa čeprav se je treba na obisk peljati nekaj deset kilometrov. Če nas tam čakajo še okusne lokalne dobrote, je tak izlet popolno doživetje.

V Vipavski dolini je živahno skozi vse leto, še posebej pestro pa postane konec poletja. Kjer so trte in se ustvarja vino, so z grozdjem in vinom povezani dogodki seveda na prvem mestu, ne manjka pa tudi drugih.

Trgatve

Če mora vsak Slovenec vsaj enkrat v življenju na Triglav, bi se moral vsak ljubitelj vina vsaj enkrat udeležiti trgatve. A trgatev ni le preprosto trganje grozdov, zato se morate za udeležbo prej dogovoriti z vinarji. Trganja in izbire najboljših grozdov ne zaupajo vsakomur, zato vas bodo prvo leto čakale naloge, ki so bolj primerne za začetnike, če pa se boste izkazali, vas bodo čez leto dni z veseljem spet povabili v vinograd. Za dogovor o obisku trgatve kliknite na https://trebellolife.com/pridite-na-obisk/.

Ta konec tedna se lahko od petka, 9. septembra, do nedelje, 11. septembra, udeležite posebne prireditve »Vipavska trgatev 2016«. Spoznali boste pinelo in zelen, po želji kupili lokalne dobrote na kmečki tržnici in si ogledali kronanje vinske kraljice. Čakajo vas trgatev z blagoslovom mošta, povorka z vozovi in degustacija vin, ne bo pa manjkalo niti plesa, glasbe, raznih delavnic in športnih tekmovanj. Več informacij o dogodku najdete tukaj.

Praznik kostanja v Vitovljah

V Vitovljah vsako leto priredijo okusno in omamno dišečo prireditev, ki se imenuje »Praznik kostanja v Vitovljah«. Za letos si rezervirajte vsaj en dan od četrtka, 20. oktobra, do nedelje, 23. oktobra. V Vitovljah boste spoznali kostanj in vrsto jedi, ki se jih da pripraviti iz njega, a se vam o njih še sanjalo ni. V okolici je tudi nekaj vinskih kleti, kjer boste skupaj z vinarji poiskali vino, ki se h kostanju najbolje poda. Mi vam priporočamo klet Lepa Vida.

Martinovanje

Za martinovanje vedo tudi tisti, ki vina ne pijejo, za ljubitelje vina pa je to nedvomno eden večjih praznikov. V času martinovanja vas v Vipavski dolini čakajo odprta vrata kleti, spoznavanje vin, pokušanje zadnjega letnika in kulinarično razvajanje, ki ga zlepa ne boste pozabili. Ne bo odveč, če si že danes na koledarju označite začetek novembra, potipate vinarje, kaj zanimivega pripravljajo letos, ter se prijavite na degustacijo. V tistih dneh si boste lahko privoščili pravo Martinovo večerjo ali pa se sprehodili od vinskega hrama do vinskega hrama. Z martinovanjem pri vinarju v vinski kleti se klasična martinovanja v gostilnah pač ne morejo meriti.

Da ne boste zamudili vipavskega dogajanja …

… se prijavite na TreBello novice in spremljajte našo Facebook stran. Pravočasno vas bomo obveščali o tem, kaj vse lahko doživite v Vipavski dolini, in vam namignili, kam se odpravite na pokušino vin, kje lahko prespite in kje vas čaka kaj okusnega za pod zob.

Prijavite se na novice