Kdo je Gregor Kren?

matejoGregor Kren, Zgodbe iz soda

zapis

TreBello si svojo pot v vinski svet šele utira, zato smo želeli strokovno, iskreno in neodvisno mnenje o tem, kakšen je rezultat enkratne zgodbe treh vipavskih vinarjev in njihovih treh vin. Poiskali smo mladega sommelierja, ki ima za seboj kar nekaj let šolanja in kljub mladosti tudi dovolj vinske »kilometrine«, ter mu zaupali steklenico cuvéeja TreBello. Njegovo mnenje o TreBellu ste že lahko prebrali, tokrat pa vam predstavljamo še njega.

Sommelier Gregor Kren

Gregor prihaja iz Straže pri Novem mestu. Na začetku ga je bolj kot svet vina pritegnil svet mešanih pijač oziroma koktejlov. A s prvimi pravimi delovnimi izkušnjami v hotelu Astoria in na Blejskem gradu se je razvilo tudi navdušenje nad vinom – celo do te mere, da se je vpisal na tečaj za 1. stopnjo sommelierstva pri društvu Sommelier Slovenije, ki je del svetovnega združenja ASI. Kasneje, ko se mu je ponudila priložnost za nadgradnjo njegovega znanja, jo je nemudoma zgrabil. WSET oziroma Wine and Spirit Education Trust je svetovno priznana londonska šola, kjer je Gregor nadaljeval svoje izobraževanje. Opravil je drugo in nato še tretjo stopnjo ter se odločil, da se na koncu spopade tudi z WSET Lvl. 4, ki je zadnja in hkrati najtežja stopnja izobraževanja. Ker je ni mogoče opravljati v Sloveniji, se je odpravil na Weinakademie v avstrijskem mestu Rust. Ko bo opravil z vsemi izpiti, se bo Gregor pridružil peščici ljudi v Sloveniji z enim izmed najbolj čislanih vinskih nazivov.

Gregorja ste do sedaj lahko srečali v hotelu Astoria, na Blejskem gradu, na gradu Otočec in v Gostilni pri Danilu, trenutno pa je zaposlen v Oštariji v Dolenjskih Toplicah. Njegove nasvete in druge strokovne članke boste lahko odslej prebirali tudi na portalu TreBello.

Gregor Kren na kratko

Najljubša vina
Penine in šampanjci, ker jih lahko piješ zjutraj, v času kosila, zvečer in vsak dan v letu. Mehurčkov se enostavno ne moreš naveličati, pravi Gregor.

Najljubše vinske regije
V Sloveniji Primorska in Podravje, svetovno pa Francija, Portugalska in Italija.

Vedno imam s seboj v avtu
Škatlo z vinskimi kozarci, odpirač za steklenice in hladilno torbo, ki je le redko prazna.

Pri vinu najprej opazim
Kako vino teče v kozarec in njegovo barvo. To mi o vinu že pred prvim požirkom ogromno pove.

Največji vtis name naredi
Vonj. Če me vonj navduši, vino pa mu nato sledi še z okusom, je dan popoln. Manj sem navdušen, če po odličnem vonju okus razočara oziroma ima vino »hiter zaton«.

V vinu uživam
Vsak dan, če je le mogoče. Zato moja domača zbirka 200 steklenic in 50 različnih etiket nikoli ni zdržala dolgo.

Vino, ki mi je najbolj ostalo v spominu
Izmed slovenskih vin bi izpostavil vino Leonardo, letnik 1999, magnum steklenica, ter vino Leonardo, letnik 1997, ki ju je pridelal Marjan Simčič. Obe steklenici sem v dobri družbi sicer že popil, a spomin je še kako živ. Pri tujih vinih so me najbolj navdušila Y iz Chateau d’Yquem, šampanjec Salon ter Szepsy Tokaj Eszencia.

Moj vzornik v vinskem svetu
Gašper Čarman.

Načrti za prihodnost
Nadgrajevati želim svoje strokovno znanje in nabirati izkušnje na delovnem mestu, vinskih degustacijah, srečanjih, izobraževanjih in predvsem na svojem vinskem festivalu Pop Up Wine Festival v Novem mestu, s katerim sem letos prebil led. Z njim želim Novo mesto vrniti nazaj na vinski zemljevid Slovenije in festival dvigniti med najboljše vinske festivale pri nas.